Väsyttää?

Ärsyttää?

Puhti poissa?

Mikään ei tunnu miltään?

 

Mikäli nämä oireet iskevät aina syksyisin ja talvisin niin kyseessä saattaa olla kaamosväsymys!

 

Tutkimusten mukaan noin 20-30 % suomalaisista kokee syksyn ja talven aikana kaamosväsymystä ja jopa 1 – 2 % vakavampaa kaamosmasennusta. Väsymyksen oireet alkavat usein lokakuun tietämillä ja lähtevät hälvenemään helmikuun jälkeen. Kaamosväsymyksen aiheuttaa todennäköisesti valon vähäisyys, jolloin melatoniinin ja serotoniinin tasot laskevat. (Lähde)

 

Kaamosväsymyksen oireita:

 

  • ärtyneisyys
  • väsymys
  • alhainen mieliala
  • surullisuus tai ahdistuneisuus
  • lisääntynyt ruokahalu tai kasvanut makeannälkä
  • virkistämätön uni tai liikaunisuus
  • seksuaalinen haluttomuus
  • ihmissuhdehaasteita tai vetäytyminen sosiaalisista kohtaamisista

 

Jos väsymyksen oireet ovat toistuvia, alkavat kääntyä kaamosmasennuksen puolelle tai epäilet että kyseessä onkin jokin sairaus kuten kilpirauhasen vajaatoiminta niin tällöin kannattaa ehdottomasti kääntyä lääkärin puoleen. Kaamosmasennukseen suositellaan kirkasvalohoitoa ja terapiaa, mutta paljon voit tehdä myös itse helpottaaksesi väsymyksen oireita talvisin!

 

5 tapaa helpottaa kaamosväsymyksen oireita

 

 

1. Kokeile kirkasvalohoitoa

 

Kirkasvalohoito on todettu tehokkaaksi niin kaamosväsymyksen kuin kaamosmasennuksen hoitoon. Valohoitoa kannattaa nauttia aamuisin ja säännöllisesti noin 30 minuutin ajan. Osalla heräämistä auttaa herätysvalo ja toki kannattaa suunnata aina päivän valon aikaan ulos, jos suinkin mahdollista!

 

2. Tee liikuntaa, josta nautit

 

Liike on lääke monessa asiassa ja niin myös tässä! Vaikka puhti olisi poissa niin lempeä liikunta piristää lopulta kehoa & mieltä. Ehkä käyt valoisaan aikaan rauhallisella kävelylenkillä? Tai nautiskelet aamuisin virkistävästä aamujoogasta? Tai ehkä suuntaat salsatunnille? Mukava ja itselle sopivan liikuntalajin löytäminen auttaa erityisesti silloin, kun liikuntaan ryhtyminen tuntuu haastavalle.

 

3. Syö monipuolisesti ja tankkaa D-vitamiinia

 

Lautaselle kannattaa kasata värikästä ja monipuolista ruokaa niin talvisin kuin kesäisin. Erityisesti talvisin kannattaa tarkistaa, että saat tarpeeksi D-vitamiinia, sillä talvikaudella auringonvalo ei ole sitä meille antamassa. Monipuolinen ruokavalio ja tarvittaessa D-vitamiinilisä pitävät olon energisempänä!

 

4. Huolehdi riittävästä yöunesta

 

Suurin osa palautumisesta tapahtuu yöunen aikana, joten erityisesti talvikaudella yöunista ei kannata tinkiä! Rauhoita olotila illalla ajoissa sulkemalla älylaitteet ja virkistävien aktiviteettien sijaan lue vaikkapa kirjaa. Osalla syvän yöunen saamiseen auttaa erilaiset rentoutusäänitteet ennen nukkumaanmenoa.

 

5. Laske stressitasoja ja huolehdi riittävästä palautumisesta

 

Kiire ja stressi ovat osaltaan lisäämässä väsymyksen ja uupumuksen oireita, joten niihin on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti talvisin. Onko työpäivän aikana tarpeeksi palauttavia taukoja? Voisinko karsia ylimääräisiä vastuita ja löytää lisää aikaa rentoutumiselle? Osaanko rauhoittaa kehoa & mieltä niin työpäivän aikana kuin vapaa-ajallakin? Ehkä kokeilet tänä talvena mindfulnessia tai joogaa osaksi stressinhallintaa ja palautumistasi?

 

Voimia pimeään vuodenaikaan toivotellen,

Kaisa & Elviira

 


 

Mikäli kaipaat arkeesi lisää palauttavia hetkiä, tilaa sähköpostiisi 25 minuutin mittainen maksuton joogaharjoitus. Tilaa tästä!

 

 

Kerro tästä kaverillesi!