Jooga on ikivanha harjoitusmuoto, joka yhdistää liikkeen, hengityksen ja mielenhallinnan. Se ei ole pelkästään fyysinen harjoitus, vaan kokonaisvaltainen tapa edistää hyvinvointia. Joogan hyödyt ulottuvat niin kehoon kuin mieleen, ja sen vaikutukset voivat parantaa elämänlaatua monin eri tavoin.

 

JOOGAN HYÖDYT KEHOLLE

 

1. Kehon liikkuvuuden ja notkeuden parantaminen

Tutkimukset osoittavat, että jooga voi lisätä nivelten liikkuvuutta ja lihasten joustavuutta, mikä voi auttaa vähentämään lihaskireyksiä ja parantamaan asentoa. (Cramer et al., 2013)

 

2. Voiman ja tasapainon kehittäminen

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että fyysiset joogamuodot, kuten astangajooga ja vinyasa-jooga, voivat parantaa lihasvoimaa ja tasapainoa, erityisesti iäkkäillä henkilöillä. (Wayne et al., 2016)

 

3. Parempi ryhti ja selkäterveys

Joogan on todettu vahvistavan keskivartalon lihaksia ja parantavan selän asentoa, mikä voi vähentää alaselän kipuja. Meta-analyysit ovat tukeneet joogan käyttöä osana selkäkipujen hoitoa. (Sherman et al., 2011)

 

4. Hengityksen ja verenkierron tehostuminen

Pranayama-harjoitusten on havaittu parantavan hengityskapasiteettia ja tukevan sydämen terveyttä. Jooga voi myös auttaa verenpaineen säätelyssä. (Jayasinghe, 2004)

 

JOOGAN HYÖDYT MIELELLE

 

1. Stressin alentuminen ja rentoutuminen

Joogan on osoitettu aktivoivan parasympaattista hermostoa, mikä auttaa kehoa palautumaan stressistä. Tutkimuksissa on havaittu, että jooga voi alentaa kortisolitasoja ja lievittää ahdistusta. (Pascoe et al., 2017)

 

2. Keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden paraneminen

Mindfulness-pohjaiset joogaharjoitukset voivat parantaa kognitiivisia toimintoja, kuten keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta. (Gothe et al., 2019)

 

3. Parempi unenlaatu

Joogaharjoitukset, kuten yin-jooga ja yoga nidra, voivat edistää parempaa unenlaatua ja lyhentää nukahtamisaikaa. Unettomuudesta kärsivillä joogaharjoitukset ovat osoittautuneet tehokkaaksi keinoiksi unen parantamiseen. (Wang et al., 2020)

 

4. Itsetuntemuksen ja itseluottamuksen kasvu

Jooga voi lisätä kehotietoisuutta ja parantaa yhteyttä omaan mieleen ja kehoon. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti itseluottamukseen ja itsehyväksyntään. (Impett et al., 2006)

 


 

Jooga ei ole vain liikuntaa, vaan myös elämäntapa, joka voi vaikuttaa myönteisesti niin kehon kuin mielen hyvinvointiin. Se tarjoaa työkaluja stressinhallintaan, keholliseen hyvinvointiin ja kokonaisvaltaiseen tasapainoon.

Olitpa aloittelija tai kokenut harjoittaja, jooga tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia parantaa elämänlaatua. Miksi et kokeilisi jo tänään?

 

Lähteet:

  • Cramer, H., Lauche, R., Haller, H., Steckhan, N., Michalsen, A., & Dobos, G. (2013). Effects of yoga on cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta-analysis. International Journal of Cardiology, 173(2), 170-183.
  • Wayne, P. M., Kiel, D. P., & Buring, J. E. (2016). Effect of yoga on frailty in older adults: A systematic review. Journal of the American Geriatrics Society, 64(12), 2553-2559.
  • Sherman, K. J., Cherkin, D. C., Wellman, R. D., Cook, A. J., Hawkes, R. J., Delaney, K., & Deyo, R. A. (2011). A randomized trial comparing yoga, stretching, and a self-care book for chronic low back pain. Archives of Internal Medicine, 171(22), 2019-2026.
  • Jayasinghe, S. R. (2004). Yoga in cardiac health (A Review). European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation, 11(5), 369-375.
  • Pascoe, M. C., Thompson, D. R., Jenkins, Z. M., & Ski, C. F. (2017). Mindfulness mediates the physiological markers of stress: Systematic review and meta-analysis. Journal of Psychiatric Research, 95, 156-178.
  • Gothe, N. P., Keswani, R., & Kramer, A. F. (2019). Associations of mindful yoga with attention and stress in older adults: A pilot study. Mindfulness, 10(10), 2126-2135.
  • Wang, F., Eun-Kyoung, O., Qian, C., Zhao, M., Li, R., & Singh, M. F. (2020). The effect of yoga on sleep quality and insomnia in women with sleep problems: A systematic review and meta-analysis. BMC Psychiatry, 20(1), 1-11.
  • Impett, E. A., Daubenmier, J. J., & Hirschman, A. L. (2006). Minding the body: Yoga, embodiment, and well-being. Sex Roles, 55(9-10), 715-724.

 

Kerro tästä kaverillesi!