Joka päivä teemme tuhansia valintoja – osan tiedostamattamme ja osan tiedostetusti. Suurin osa valinnoista tapahtuu lähes automaattisesti: minkä reitin valitsen kulkiessani, mitä ruokaa ostan mukaani kaupasta, miten tervehdin vastaantulijaa. Mikä ohjaa meidän valintojamme ja voinko vaikuttaa niihin?

 

Case Porraskäytävä

 

Viime viikkojen ajan minua on puhututtanut valintojen tiedostamisen vaikeus. Hyvinvointia tavoitellessa saamme mahdollisuuden tarkastella valintoja uudelleen ja otamme vastaan haasteen muuttaa ennaltaopittuja toimintamalleja – yksi kerrallaan.

Olen pyrkinyt kulkemaan kävellen kerrostalojen rappuset aina kun mahdollista lisätäkseni arkiliikuntaa helpolla ja yksinkertaisella tavalla. Tapojen muuttaminen ei kuitenkaan aina ole ongelmatonta. Valintaprosessin tiedostamattomuus tuli esille toissa viikolla hyvin läpinäkyvällä tavalla.

 

 Tulen kerrostalon alimpaan kerrokseen mieli täynnä ajatusmyllerrystä. Askeleet kuljettavat minut tuttua väylää pitkin kohti hissin ovea. Nostan käteni hissin tilausnappulalle, kunnes havahdun tilanteeseen. Mitä minä oikein teen?! Naurahdan vanhojen tapojen salakavalalle voimalle. Kehoni on ohjannut automaatiolla käteni tilausnapille, mutta viime hetkellä huomaan tilanteen. Päätän valita valita toisin. Mitä muuta teenkään huomaamattani?

 

Valinnan sietämätön vaikeus

 

Ihmisyyden yksi suurimmista mahdollisuuksista – ja tragedioista – on valinnan mahdollisuus. Ympäristö asettaa tietyt rajoitukset sille, mitä voin valita tapahtuvaksi elämässäni. Voimme kuitenkin vaikuttaa itse suuresti elämäntapoihimme ja uusien toimintamallien kautta edistää omaa hyvinvointia.

Ennen kuin voi valita vaihtoehtoisen toimintamallin, tulee tilanne tiedostaa. Tiedostaminen vaatii lähes aina hidastamista ja pysähtymistä. Tukeeko tämä elämäntapa mielen ja kehon hyvinvointia? Edistääkö tämä yhteistä hyvää? Onko minun mahdollista toimia toisin? Mikä estää minua valitsemasta toisin?

Yksinkertaistetusti valinnan vaiheet voisi tiivistää näin:

  1. Pysähdy, kuuntele, tiedosta.
  2. Määrittele vaihtoehtoinen toimintamalli.
  3. Valitse toisin.
  4. Valitse toisin yhä uudestaan ja uudestaan.

 

Valitse joka päivä jotain eri tavalla kuin eilen

 

Yksi keino tehdä muutoksia elämään on päättää valita joka päivä jotain toisin kuin eilen. Aloita pienistä tavoitteista ja ole itsellesi armollinen.

 

“Tänään valitsen kunnollisen lounaan syömisen/töihin kävelyn/hymyilyn yhdelle vastaantulijalle jne.”

 

Tunnustele, mille uusi toimintamalli sinusta tuntui. Mikäli valinta puhuttelee sinua, valitse se uudestaan muinakin päivinä. Erään toimintaohjeen mukaan  uutta toimintamallia tulee toistaa noin 3 kuukautta ennen kuin siitä tulee tapa. Huonot valinnat ovat kuin rikkaruohoja, joita meidän tulee lempeästi kitkeä pois kerta toisensa jälkeen, jotta tilalle voisi kasvaa jotain uutta.

Maailman valtaisassa valintatalossa ei ole aina helppoa elää. Liian monet mahdollisuudet valita saattavat lamauttaa, mikäli emme ole tietoisia omasta elämäntavasta ja tavoitteistamme. Päätä kuitenkin aloittaa helposta: muuta yksi asia kerrallaan – ja muista hymyillä. Itsensä rankaiseminen ei kannusta edes yrittämään toista kertaa. Muutaman kuukauden päästä saatat huomata, että alun pinnistely on tuottanut tulosta.

 

Mitä Sinä valitset tänään toisin?

 

Terkuin,

Kaisa (jooga- ja mindfulnessohjaaja, Laive Oy:n yrittäjä)

 


 

Amanden blogi 21.9.2015

 

 

Kerro tästä kaverillesi!