Jooga ja juoksu toimivat oivallisena parina arjessani. Kun on enemmän energiaa ja kaipaan luontoliikuntaa, puen juoksulenkkarit jalkaan. Kun kehoa ja mieltä väsyttää ja olo tuntuu stressaantuneelta, asetun joogamatolle tekemään liikkuvuutta tukevia liikesarjoja ja rauhoittamaan hermostoa sekä mielen liikkeitä.

 

Huomaan joogassa ja juoksussa paljon samaa. Molemmissa voin parhaina päivinä päästä keskittyneeseen flow-tilaan, jossa nautin hetkessä olemisesta ja aivot tuulettuvat mielen höpinöiden hiljentyessä. Olo joogan tai juoksun jälkeen on aina tyytyväinen ja kiitollinen, vaikka harjoitus olisikin tuntunut vaikealta tai haastavalta sinä päivänä.

 

Yksipuolinen, liian kovatehoinen liikunnan harrastaminen ei useinkaan toimi hyvinvoinnin ja jaksamisen tukena, jos arjessa on runsaasti kuormitusta liikunnan lisäksi esimerkiksi työn puolesta. Lempeät joogamuodot tarjoavat pysähtymistä ja kehon ja mielen ylivirittyneisyyden vähentämistä. Juoksijalle ja lenkkeilijälle joogalla on paljon annettavaa niin juoksuasennon parantamiseen kuin palautumisen edistämiseen.

 

5 syytä, miksi juoksijan kannattaa tehdä joogaa

 

 

1. Selän hyvinvointi

Selkäranka ja nivelet ovat tärähdystä aiheuttavassa juoksussa usein koetuksella. Joogassa nämä kehonosat saavat monipuolista ja huoltavaa liikettä. Jooga-asennot venyttävät selkää, mutta myös vahvistavat selkärangan vieressä kulkevia syviä lihaksia ja suuria pitkiä selkälihaksia.

2. Juoksuasennon ja keskivartalon coren paraneminen

Optimaalinen juoksuasento edellyttää vahvoja keskivartalon syviä lihaksia, jotka saavat jooga-asennoissa monipuolista harjoitusta. Joogassa kiinnitetään huomiota kehon kannatukseen ja hyvän ryhdin säilyttämiseen, mikä voi tuoda oivalluksia myös juoksuasentoon.

3. Liikkuvuuden lisääntyminen

Jooga-asennot venyttävät ja vahvistavat lihaksia sekä lihaskudosta eli faskiaa. Monet asennot tarjoavat lantion ja lonkkien seudulle dynaamista avaavaa liikettä. Juoksutekniikka voi parantua, kun kireydet esimerkiksi lonkankoukistajien ja takareisien seudulta joogaharjoituksen myötä hellittävät.

4. Helpotusta hengitykseen

Juostessa keho tarvitsee paljon happea, jotta lihakset jaksavat viedä juoksijaa eteenpäin. Joogan avulla voi tutkailla omaa luonnollista hengitystä ja oppia käyttämään tehokkaammin hengityselimistöä, mikä tekee juoksemisesta helpompaa. Tietyt jooga-asennot venyttävät ja avaavat kylkiä ja helpottavat kireyksiä rintarangan alueella, mikä vapauttaa hengitystä.

5. Palautuminen ja hermoston rauhoittuminen

Pehmeät joogamuodot kuten yinjooga ja lempeä hathajooga, toimivat erinomaisena vastapainona lihaksia kuormittavalle juoksuharjoittelulle ja voivat ennaltaehkäistä rasitusvammojen syntyä.  Lisäksi erityisesti yinjooga aktivoi rauhoittavaa parasympaattista hermostoa, joka käynnistää kehon palautumisprosessin. Ja mikä parasta, hidas jooga antaa myös mielelle mahdollisuuden rauhoittua ja pysähtyä tähän hetkeen.

 

Terkuin,

Elviira (joogaohjaaja, LitM.), joka on toiminut valmentajana yleisurheilun parissa ja harrastanut kilpatasolla pikajuoksua)

 

Kerro tästä kaverillesi!