Vietin viime viikolla kolme päivää Saarijärvellä, Suomen joogaliiton opistolla. Tämä paikka on kehon ja mielen rauhalle yksi parhaista – kasvisruoka, puulattia joogmaton alla ja kokeneet joogaopettajat luovat ihanan kokonaisuuden. Osallistuin kurssille, jossa teemana oli selän joustavuus ja hengityksen vapaus. Selkä on minulle rakas ja mielenkiintoinen alue kehossa, mutta myös arka kehon osa. Olen kärsinyt paljon selkäkivuista, mutta vuosien kuntoutus ja joogaharjoittelu ovat tehneet selälleni hyvää.

 

Kurssin tärkein anti selän osalta oli, miten selkämme tarvitsevat lempeää, monipuolista liikettä ja ojennusta. Selkämme taipuvat eteen, taakse, sivuille ja kiertoihin. Näiden lisäksi selkä tarvitsee ojennusta, niin sanottua selän suoristamista, jossa nikamat jälleen asettuvat hyvään, neutraaliin linjaan. Joogaharjoitus palvelee selkää parhaiten, kun harjoitus sisältää kaikkia näitä edellä mainitsemiani liikkeitä. Erityisesti kierroilla on hyvin elvyttävä vaikutus selän pieniin, syviin lihaksiin. Oman selkäni joustavuus ja ryhti ovat parantuneet merkittävästi joogaharjoittelun myötä.

 

Suomen joogaliiton kurssi muistutti minua siitä, kuinka monenlaisia kiertoja voimmekaan tehdä joogassa, ja miten tärkeää on asteittain lisätä kierron syvyyttä. Hengitys tukee kiertoa, ja myös syventää kiertoa, kun olemme siihen valmiita. Sain kurssipäivien aikana elämyksen ja muistutuksen siitä, miten hengittämisen salaisuus on pakottomuus ja mukautuvuus. Kun vain annamme hengitykselle tilaa ja aikaa, se vähitellen rauhoittuu ja tukee liikkeitämme. Hengitys ja kärsivällisyys kulkevat yhdessä. Näiden kokemusten ja ajatusten siivittämän jatkan omaa harjoitustani joogamatolla ja työskentelyä omien ohjausryhmien kanssa.

 

Terveisin,

Elviira (joogaohjaaja ja mindfulness-tunnetaitovalmentaja, Laive Oy:n yrittäjä)

 


 

Amanden blogi 17.2.2015

 

 

Kerro tästä kaverillesi!