Synnytyksen jälkeen monelle äidille voi olla vaikea lähteä liikkumaan ja olo on epävarma, minkälainen liikunta on ylipäätään sopivaa. Vauvasta irrottautuminen ei aina ole helppoa, ja usein onkin helpompaa liikkua tavoilla, jossa vauva saa olla mukana. Moni äiti onkin rakastunut äiti-vauva-joogaan, jossa vauva (0-12 kk) saa olla äidin mukana harjoituksessa!
Liikkumisen ja joogan tuomat hyvän olon hormonit, vetreys kropassa ja virkeämpi mieli koukuttavat äidit harrastamaan äiti-vauva-joogaa. Joogahetket tasapainottavat vauva-arkea, joka saattaa olla välillä myös uuvuttavaa ja hektistä. Lisäksi monelle äidille tärkeää joogassa ovat lantionpohjan lihaksia ja keskivartaloa vahvistavat liikkeet, jotka edistävät fyysistä synnytyksestä palautumista.
Joogahetki ei ole pelkästään äitiä varten, sillä sen hyödyistä nauttii myös vauva. Yhdessä tehtävät joogaliikkeet edistävät vauvan kehon tuntemusta ja tarjoavat vauvalle uusia aistimuksia. Lempeät kosketukset, katsekontakti ja yhdessä vietetty aika tukevat vauvan emotionaalista kehitystä, luovat turvallisuuden tunnetta ja vahvistavat äidin sekä vauvan välistä sidettä.
5 vinkkiä onnistuneisiin äiti-vauva-joogahetkiin, joihin haluat palata yhä uudelleen!
1. Asettaudu joogamatolle, kun vauva on tyytyväinen
Usein paras aika yhteiselle joogahetkelle on silloin, kun vauva on syönyt ja nukkunut. Tällöin vauva jaksaa parhaiten köllötellä kanssasi joogamatolla. Jos vauva on kuitenkin itkuinen tai nälkäinen, voitte hyvin pitää tauon ja jatkaa hetken päästä!
2. Vauva määrittää joogaharjoituksen tahdin ja keston
Joogaharjoitus vauvan kanssa on parhaimmillaan silloin, kun et aseta etukäteen tarkkaa tavoittetta sen kestolle. Vauvat ovat vaihtelevia: joskus he viihtyvät pitkään äidin liikehdintää seuraten ja toisinaan taas kaipaavat sylissä oloa tai pystyasentoa. Iloitse kaikista joogahetkistä – niin lyhyistä ja pitkistä!
3. Taustamusiikki ja lelut tuovat iloa vauvalle
Monet vauvat nauttivat musiikista joogaharjoituksen taustalla. Valitse lempimusiikkiasi, joka voi olla joko rauhoittavaa tai iloista. Nappaa mukaan vauvalle myös leluja, joihin vauvan huomio kiinnittyy ja voit itse sillä välin keskittyä joogaliikkeisiin ja kehosi tuntemuksiin.
4. Rutiinit tuovat turvaa
Vauvat rakastavat rutiineja. Luo selkeä tapa aloittaa joogaharjoitus yhdessä vauvan kanssa. Pieni hieronta tai silittelymeditaatio voi olla ihana alku yhteiselle joogahetkelle. Kun rutiini toistuu, vauva oppii odottamaan näitä hetkiä, ja kokee ne turvallisiksi ja miellyttäviksi.
5. Lempeä ja leikkimielinen asenne
Äiti-vauva-jooga ei ole tiukkaa suorittamista ja tavoitteisiin pyrkimistä, vaan ennen kaikkea hetkessä elämistä vauvantahtisesti. Jooga-asentojen lomassa voit ilmeillä vauvan kanssa ja jäädä nauramaan vauvan ilmeille. Jos vauva nauttii olla mukana liikkeissä, lennätä ja kuljeta häntä omalla tyylilläsi – te yhdessä viette joogaharjoitusta eteenpäin!
Tunneillani käyvät äidit ovat ihastuneet äiti-vauva-joogan helppouteen ja lempeän armolliseen tunnelmaan. Kun vierellä on ajoittain huomiota kaipaava pikkuinen, jooga-asentoja voi tehdä hyvällä omalla tunnolla vain sen verran kuin ehtii ja jaksaa. Harjoitusten toistuessa vauvat myös tottuvat olemaan mukana ja nauttivat yhteisestä hetkestä. Parhaiten äiti-vauva-joogassa pääsetkin alkuun asiantuntevassa ohjauksessa vaikkapa Mamababyjooga-verkkokurssin muodossa!
Ihania äiti-vauva-joogahetkiä teille!
Terkuin, Elviira
(raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen joogaan perehtynyt joogaohjaaja ja mindfulness-tunnetaitovalmentaja, liikunta- ja terveystieteiden maisteri, Laive Oy:n yrittäjä)
Äiti-vauva-jooga on erinomainen tapa aloittaa liikkuminen synnytyksen jälkeen. Tutustu Mamababyjooga-verkkokurssiini ja aloita joogahetket oman kodin rauhassa!