Olen jo jonkin aikaa naurahdellut hyväntuulisesti sille, kuinka aikuisten värityskirjat ovat tulleet muotiin. Nyt on enemmän kuin sallittua kaivaa värityskynät kaapin pölyistä ja teroittaa terävimpään kuntoonsa – vaikka todellisuudessa tämä on ollut mahdollista aina!
Kaupasta tarttui mukaani taannoin mandaloista koostuvan Mindfulness-värityskirja. Mandala on yleensä ympyrän muotoinen kuvio, jossa toistuvat symmetriset kuviot ja väritykset. Mandala tarkoittaa sanskritin kielellä ympyrää tai yhteyttä. En voinut vastustaa kiusausta kokeilla mandaloiden värittämistä, koska kaikki ennemerkit olivat kohdillaan. Luvataanhan värittämisen olevan rentouttavaa sekä lisäävän luovuutta ja tuovan iloa arjen kiireen keskelle!
Väritysprosessi muodostui lopulta huikeaksi seikkailuksi itseen, josta ei puuttunut jännityshetkiä, ärsyyntymistä, syviä tyytyväisyyden tunteita, väsymystä ja onnistumisen tunteita. Elämä sai tiivistyä hetkeksi aikaa pieneen ympyräkuvioon, suhisevaan värikynään ja loputtomaan uteliaisuuteen omista reaktiosta:
Kuinka syvästi voin nauttia niistä hetkistä, kun väritys ja kuviot muodostavat täydellisen harmonisen maiseman? Miksi jännitän hartioitani kun väritän intensiivisesti? Miten selviän siitä pettymyksen tunteesta, kun värit eivät soinnukaan toisiinsa siten kuten olin alunperin suunnitellut? Miksi kiirehdin värityksessä? Voinko jättää värityksen kesken kun kättä jo väsyttää? Ja ennen kaikkea, miksi ihmeessä valitsin kirjasta ensimmäisenä mahdollisimman vaikean ja monimutkaisen mandalan?!
Ennakko-odotukset syvästä rentouden tilasta vaihtuivat pian oivallukseksi: tämä kokemus tulee ottaa vastaan hetki hetkeltä sekä tervehtiä ilolla kaikkia tuntemuksia – niin myönteisiksi kuin kielteiseksi tulkittuja tuntemuksia.
Mindfulness on tie itseen
Niin mandalan väritystä kuin mindfulness- tai mediaatioharjoituksia kuvataan liian usein harjoitusmuodoiksi, jotka tuovat hetkessä hyvän olon, vahvistavat tyyneyden tunnetta tai avaavat portit ikuiseen oivallukseen. Erilaiset mindfulness-harjoitukset voivat parhaimmillaan tuoda kehon ja mielen täyteen myönteisiä tuntemuksia, mutta se on vain osa totuutta.
Harjoitukset tuovat näyttämölle kaiken, mitä mielesi prosessoi kulloisellakin hetkellä. Ajatukset ja ajattelun taito on osa ihmisyyttä eikä ajatuksista ole mahdollista päästä täysin irralleen. Mindfulness-harjoitusten aikana harjoitellaan huomaamaan, milloin ajatukset ovat vieneet sinut mennessään. Se tapahtuu hetkessä – aivan jokaisella. Kun huomaamme jumittuneemme ajatusten verkkoon, huomioimme ajatuksen syntymisen, tervehdimme tätä ystävää ja päästämme sen menemään. Yksi ajatus kerrallaan harjoittelemme irtipäästämistä. Viemme huomion takaisin hengitykseen ja kehoon – kunnes löydämme itsemme taas kerran ajatusten verkostoista.
Muodollinen mindfulness-harjoitus, kuten istumamediaatio, ei ole aina helppoa, mutta loppujen lopuksi palkitsee harjoittajansa ja kenties myös ympärillä olevat ihmiset. Huomion keskittäminen hengitykseen ja tähän hetkeen vahvistuu hetki hetkeltä ja opimme suhtautumaan ajatuksiimme lempeämmin. Aivan kuten meidän tulee harjoittaa lihassoluja toistuvasti voimistuakseen, tulee meidän voimistaa läsnäolon taitoa palauttamalla huomio tähän hetkeen kerta toisensa jälkeen.
Kiireiseen elämänrytmiin ja tehokkuuden vaatimuksiin ei kuulu useinkaan hiljentyminen ja hengittäminen, vaikka useat tutkimukset tukevat mindfulness-harjoitusten mm. parantavan keskittymiskykyä ja työsuorituksia sekä vähentävän stressin, ahdistuksen ja masennuksen oireita. Läsnäolon taitomme on valitettavasti nykypäivän tieto- ja ärsyketulvassa heikentynyt huomattavasti ja hermostomme saattaa olla huomaamattamme jatkuvassa ylivirittyneisyyden tilassa. Onneksi meillä on kuitenkin harjoitusmuotoja, joiden avulla palauttaa yhteys itseen ja tämän hetken täyteläiseen aistimiseen.
Loppu hyvin, kaikki hyvin
Ensimmäinen kokemukseni mandaloiden värittämisestä ei siis lopulta päätynyt täydelliseen rentoutumiseen, mutta toi mukanaan niin luovuuden ja kauneuden hetkiä kuin omien ajatusmallien kiemuroitakin. Carl Jung tiivistää hyvin kokemuksensa mandaloiden voimasta ja merkityksestä: ”I sketched every morning in a notebook a small circular drawing,…which seemed to correspond to my inner situation at the time….Only gradually did I discover what themandala really is:…the Self, the wholeness of the personality, which if all goes well is harmonious.”
Aion joka tapauksessa jatkaa mandaloiden värittämistä – suosittelen sitä myös Sinulle kaikella sydämellä ja rohkeudella!
Terkuin,
Kaisa (jooga- ja mindfulnessohjaaja, Laive Oy:n yrittäjä)
P.S. Lapset rakastavat värityskirjojen värittämistä usein luonnostaan eivätkä ole vielä jumittuneet ajatustensa kiemuroihin. Ehkä voisimme ottaa aikuisina mallia tässäkin asiassa viisaammilta!
MIndfulnessiin ja meditaation pääset tutustumaan viikkotunneillamme, kursseilla ja osalla verkkokursseista!