“En mä nyt ehdi, mut sit kesälomalla mä panostan hyviin yöuniin ja treenaamiseen!”
“Onneks tulee viikonloppu niin saa vihdoin hellittää!”
“Tänään on niin kiire töissä etten todellakaan voi pitää kunnon taukoja!”
Kuulostaako tutulle?
Vaikka viikonloput ja lomat tarjoavat houkuttelevan tilaisuuden pidempään lepoon ja rentoutumiseen, ei palautumista kannata jättää pelkästään niiden varaan. Tutkimusten mukaan loman myönteiset vaikutukset palautumiseen ja jaksamiseen karisevat pois muutamassa viikossa töiden alettua.
Jotta palautuminen olisi kestävällä pohjalla, tarvitaan päivittäisiä, viikoittaisia ja kausittaisia tekoja palautumisen edistämiseen. Tässä blogitekstissä saat konkreettisia vinkkejä, miten voit hallita työstä tulevaa kuormaa ja edistää palautumistasi – vuoden kaikkina päivinä!
PALAUTUMISEN KEINOT ARKEEN
1. Pidä työpäivän aikana taukoja
Lyhyet 1-2 minuutin mikrotauot vähintään tunnin välein virkistävät mieltä ja kehoa. Venyttele, syö pieni välipala tai katso hetken aikaa ikkunasta ulos silmiä lepuuttaen. Huolehdi myös lounastauosta ja päätä työpäpiväsi selkeästi.
2. Fyysinen aktiivisuus
Liikunta, kuten lenkkeily, jooga, kuntosaliharjoittelu tai puutarhatyöt auttavat irrottautumaan työasioista, vahvistavat hermostosi toimintaa ja parantavat myös unta.
3. Nuku riittävästi
Arvosta unta ja mene riittävän ajoissa nukkumaan, sillä uni on kaikkein tärkein palautumisen mahdollistaja. Suurin osa meistä tarvitsee noin 7-9 tuntia yöunta vuorokaudessa.
PALAUTUMINEN VAPAAPÄIVÄNÄ
1. Suunnittele vapaapäivät etukäteen
Varmista, että sinulla on viikoittain vähintään 1-2 vapaapäivää ilman työasioita. Käytä nämä päivät rentoutumiseen ja itsellesi merkityksellisiin asioihin. Vapaalla voi olla hyvä vaihtaa välillä myös ympäristöä ja tehdä jotain, mikä poikkeaa arkipäivistä – päiväretki luontoon, kulttuuritapahtuma tai vierailu ystävien luona.
2. Suunnittele viikottaiset liikuntahetket
Kun liikuntahetket aikatauluttaa etukäteen, ne tulevat helpommin toteutettua. Jos olet kuormittunut, suosi lempeää liikuntaa kuten joogaa tai luonnossa liikkumista ja energisempinä päivinä liiku reippaammin.
3. Huolehdi unesta erityisen hyvin
Pyri nukkumaan viikonloppuna pidempään, jos arkena uni jää vähäiseksi tai nuku hyvällä omatunnolla päiväunet. Riittävä uni on tärkeää sekä fyysisen että henkisen palautumisen kannalta.
PALAUTTAVA LOMA
1. Järjestä lomia tasaisesti vuoden mittaan
Varmista, että sinulla on useita lyhyempiä lomia tai pidennettyjä viikonloppuja ympäri vuoden, jotta palautuminen on jatkuvaa.
2. Pidä lomat lomina
Suunnittele etukäteen, mitkä kaikki työtehtävät tulevat olla valmiina ennen lomalle lähtöä. Varmista, että työasioita ei tarvitsisi hoitaa lomalla. Poista esimerkiksi työsähköposti puhelimestasi ja jätä työpuhelin työpaikalle.
3. Vietä itsesi näköinen loma
Pohdi etukäteen, minkälaisille asioille toivot olevan aikaa lomallasi. Kaipaatko esimerkiksi paljon aktiviteetteja muiden ihmisten seurassa vai enemmänkin vapaata oleilua ilman aikatauluja? Loman jälkeen olon tulisi olla palautunut ja virkeä!
Muista, että palautumista ei voi säästää varastoon. On tärkeää, että jokainen päivä sisältää hetkiä, jolloin voit irrottautua työstä ja rentoutua. Näin varmistat, että kuormitus ei pääse kasautumaan liikaa ja jaksat paremmin työssä kuin vapaa-ajalla. Ja sinulle jää energiaa ja voimavaroja tehdä itsellesi merkityksellisiä asioita elämässäsi!
Kaipaako työyhteisösi kannustusta ja konkreettisia vinkkejä parempaan palautumiseen? Studio Laiven suositut hyvinvointiluennot ja tyhy-hetket Jyväskylän seudulla ja etänä ympäri Suomen saavat koko työyhteisön innostumaan palautumisesta!
LUE LISÄÄ JA KYSY TARJOUS TÄSTÄ!