Joogalomat, hiljaisuuden retriitit ja joogaretriitit nostavat päätään tässä kiirettä, melua ja stressiä sisältävässä maailman ajassa. Onko kyse vain ohimenevästä trendistä vai otammeko vihdoin käyttöön viisaat toimintatavat, joka on ymmärretty jo vuosisatojen ajan?

 

Itse päätin kokeilla tänä vuonna kesälomani alkuun neljän päivän joogan detox-retriittiä. Usein lomalla päädytään joko liikaan aktiivisuuteen kaupunkilomien sykkeessä, liikaan löhöilyyn hiekkarannoilla tai suoritamme lomaa tekemällä kaikki rästihommat pois alta. Kuten monessa asiassa, totuus ja paras lopputulos löytyy keskitieltä.

 

Oma kokemukseni neljän päivän joogalomasta osoitti ainakin itselleni sen, että palautuminen oli syvää ja mielenrauha oli saavutettavissa helpommin kuin tavallisen loman aikaan. Retriiteillä aktiivinen palautuminen toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla: koko keho ja mieli saa laadukkaan hengähdyshetken. Neljän päivän jälkeen olin jo valmis jatkamaan töiden pariin, koska palautuminen oli ollut niin tehokasta – mutta onneksi loppulomallani jäi aikaa myös lököilylle, auringolle ja luonnolle!

 

 

3 syytä käydä säännöllisesti retriiteillä

 

1. Ota aikaa itselle

Retriitillä saat mahdollisuuden pysähtyä aidosti omien tarpeiden, tunteiden ja ajatusten äärelle. Kaiken lisäksi retriiteillä on aikaa käsitellä kokemaasi täysin rauhassa, hyväksyvässä ilmapiirissa. Harjoitukset kannustavat sinua siirtymään lempeästi tekemisen tilasta olemisen tilaan. Välillä omien ajatusten kohtaaminen voi tuntua haastavalle, mutta lopulta kohtaaminen kyllä palkitaan – kirkkaammalla mielellä ja stressittömämmällä keholla.

 

2. Syvennä harjoitustasi

Olipa sitten harjoituksesi muoto meditaatio tai jooga, retriitillä saat kaikkea tätä vähintäänkin tupla-annoksen normaaliin viikkoharjoitukseen verrattuna. Satunnainen viikkoharjoitus tekee toki hyvää jokaiselle, mutta harjoitusten toistaminen pidemmällä aikavälillä alkaa paljastaa vasta harjoitusten syvimmän tarkoituksen. Tunnin harjoitus ei välttämättä vielä hiljennä aktiivista mieltämme, mutta useampi harjoitus päivässä kitkee vähitellen turhat ajatukset pois mielen kentästä.

 

3. Löydä perspektiiviä omaan arkeen

“Matkailu avartaa” ei ole täysin turha sanonta ja sama pätee myös retriittiin. Oli retriitti sitten järjestetty joko tutussa tai vieraassa paikassa, oleilu toisessa ympäristössä pakottaa näkemään oman arjen uusin silmin. Hiljentyneen mielen ja rentoutuneen kehon on myös helpompi päästää pinnalle uusia ja luovia ideoita. Eri tietoisuustaitoja kehittävien harjoitusten on todettu lisäävän luovuutta ja kehittävän resilienssiä eli psyykkistä palautumiskykyä. Nämä taidot ovat siis taitoja, joita jokainen voi harjoitella. Mitä enemmän harjoittelet, sitä enemmän löydät syvyyttä ja uutta perspektiiviä elämääsi.

 

Oletko sinä valmis haastamaan itseäsi lujan lempeän retriitin kautta? 🙂

 

Terkuin, 

Kaisa (jooga- ja mindfulnessohjaaja, Laive Oy:n yrittäjä)

 


 

Studio Laive järjestää satunnaisesti lyhyitä ja pidempiä retriittejä. Katso lisätiedot tulevista retriiteistämme ja ilmoittaudu mukaan!

 

 

Kerro tästä kaverillesi!