Otan innokkaan uteliaita askeleita kohti uutta salia. Katson ympärilleni ja näen tuttuja sekä vieraita kasvoja. Kaikki ovat valinneet olla tässä paikassa –  juuri tänään, tässä hetkessä, yhdessä ja erikseen. Suljen silmät ja annan hengityksen johdattaa harjoitukseen. Olen tietoinen omasta kokemuksestani. Samalla arvostan muiden kokemusta juuri sellaisenaan kuin se heille tänään ilmenee. Harjoituksen jälkeen vahvin tunne on kiitollisuus.

 

Vuoden loppupuoli on ollut minulla aikaa, jolloin olen halunnut käydä mahdollisimman paljon muiden ohjaamilla jooga- ja mindfulnesstunneilla. Aikaisempi kausi on sisältänyt runsaasti ohjaamista sekä harjoitusten tekemistä itsekseen, mutta nyt oli aika siirtyä yhteisen harjoittamisen kauteen.

 

Pitkästä aikaa ohjaajan roolista hyppääminen ohjatun rooliin on tuntunut taivaalliselta! Joku toinen saa kannatella minua ja saan olla vastaanottajan roolissa osana ryhmää. Roolin vaihtaminen laittoi minut pohtimaan ryhmässä tehtävän harjoituksen merkitystä laajemminkin.

 

Yhteinen ihmisyys

 

Ihminen on laji, johon on koodattuna sisälle vahva sosiaalisen kanssakäymisen ja yhteyden tarve. Yhteinen harjoitus liittää ihmiset yhteen hetkeksi aikaa riippumatta sukupuolesta tai statuksesta. Viereisellä matolla saattaa tehdä harjoitustaan työtön, työntekijä tai johtaja. Jokainen on matolla kuitenkin vain ihmisenä – riisuttuna rooleista ja statussymboleista.

 

Harjoitusta tehdessään jokainen kantaa mukanaan aina omaa elämäntietään ja elämäntarinaansa. Jokaisella on omat murheensa, ilonsa ja surunsa – aivan kuten Sinullakin. Erilaisista elämäntarinoista huolimatta koemme kaikki kuitenkin myös samankaltaisia asioita. Myös Sinä olet joskus horjahtanut matolta. Myös Sinun on ollut joskus vaikea keskittyä harjoitukseen. Myös Sinä olet kokenut joskus surua ja joskus iloa.

 

Ryhmän osana oleminen tuo esille lukuisia paikkoja muistaa ihmisyyttä yhdistävät piirteet ja arvostaa jokaisen kokemusta osana hänen elämäntarinaansa. Yhteisen ihmisyyden havaitseminen ja ymmärtäminen mahdollistaa syvän myötätunnon kokemisen niin itseä kuin muita kohtaan.

 

 

Mielen vitamiinit

 

Ryhmässä liikkuessamme muistamme usein harjoituksen hyvät vaikutukset keholle, mutta vaikutukset koko kehokokonaisuudelle jäävät usein huomioimatta. Paul Gilbert tiivistää ystävällisyyden kokemisen tärkeyden oivaltavasti: “Ystävällisyys, lempeys, lämpö ja myötätunto ovat vitamiineja mielelle.”

 

Ystävällisen ja myötätuntoisen ryhmän osana olemisella tiedetäänkin olevan positiivisia vaikutuksia hyvinvoinnille. Stressihormonien määrä kääntyy laskuun, immuunijärjestelmä vahvistuu ja aivot suuntautuvat kohti luottamusta ja yhteyttä. Onneksi mielen vitamiineja on mahdollista nauttia osana ryhmää. Kuka ei haluaisi auttaa aivojaan kohti myötätuntoisempaa moodia!?

Lopuksi

 

Tämä talvi on tuonut esille yhteisen harjoituksen voiman taas uusilla tavoilla. Yhteinen harjoitus on paikka, jossa ihmisten elämäntiet kohtaavat hetkeksi aikaa maailman suuressa elämän verkostossa. Ryhmän yhteinen tavoite kannattelee niin Sinua kuin Minuakin hetken aikaa, mikäli sille antaa mahdollisuuden.

 

Namaste; Sieluni kumartaa sielullesi. Sisälläsi on koko universumi. Kunnioitan valoa, rakkautta, totuutta, kauneutta ja rauhaa sinussa, sillä se on myös minussa. Me olemme yhtä, olemme yksi.

 

Terkuin,

Kaisa (jooga- ja mindfulnessohjaaja, Laive Oy:n yrittäjä)

Amanden blogi 14.12.2016

 


 

Yhdessä joogaharjoitusta pääset tekemään meillä joogan viikkotunneillamme. Namaste!

 

Kerro tästä kaverillesi!