Joogasin paljon kahden ensimmäisen raskauden aikana, koska varhain alkaneet supistukset estivät harrastamasta raskaita liikuntalajeja. Jooga toi helpotusta raskauden tuomiin kehon kireyksiin ja auttoi rentoutumaan. Olen onnellinen ja iloinen, että myös mindfulness kulki mukanani läpi kolmannen raskauden. Tietoinen hyväksyvä läsnäolo toi uudenlaista rentoutta odotusaikaan ja auttoi minua ja vauvaa voimaan paremmin kuin edellisissä raskauksissa.
Oman kehon hyvinvointi, synnytys ja vauvan terveys ovat mietityttäneet kaikkien kolmen raskauteni aikana. Mindfulness-harjoitusten myötä havahduin kuitenkin huomaamaan, kuinka paljon tarpeettomia huoli-ajatuksia päähäni kertyy ja kuinka ne vaikuttavat kielteisesti hyvinvointiin. Mieleni vaelsi menneen ja tulevan välillä nykyhetkessä olemisen sijaan. Mielen voima on suuri, sillä kuormittavat ajatukseni näkyvät kehollisina reaktioina kuten jännityksenä hartioissa, vatsakipuna ja paineen tunteena rinnassa.
Tein 10-20 minuutin mittaisia mindfulness-harjoituksia noin neljänä päivänä viikossa ja kiinnitin yhä enemmän huomiota arjessa hengitykseen ja kehon tuntemuksiin. Nautin siitä, kuinka olo rauhoittui ja mieli tyyntyi harjoituksia tehdessä tai arjen askareissa hengitystä huomioidessa. Raskaus on fysiologisesti kuormittavaa äidin keholle, sillä sikiön kasvun ja kehityksen turvatakseen on naisen kehon pidettävä yllä elintoimintoja sekä itselle että sikiölle. Siksi lepoon ja palautumiseen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota odotusaikana. Mindfulnessin myötä konkreettiset hyvinvointia tukevat teot arjessani lisääntyivät,
1. Laadukkaat lepohetket
Keho tasapainottaa ja hoitaa itseään parasympaattisen hermoston ollessa aktiivinen. Tämä on tärkeää myös sikiön hyvinvoinnin kannalta, sillä äidin jatkuva stressireaktio häiritsee sikiön optimaalista kehitystä. Somettaminen huonossa asennossa sohvalla kuormittaa sekä kehoa että mieltä. Itse löysin rentoutta ja keveyden tunnetta olotilaani tekemällä mindfulnesskehomeditaatiota sängyssä ja tukien kehon hyvään kylkimakuuasentoon tyynyjen avulla.
2. Rauhallinen hengitys
Hyvä hengitys on sekä äidin että vauvan ravintoa. Kohdun kasvaessa tuntui, että tilaa hengitykselle oli yhä vähemmän ja hengitys oli pinnallista. Kun kiinnitin huomiota hengitykseen sallivalla ja hyväksyvällä asenteella, hengitys luonnollisesti hidastui ja rauhoittui. Vähitellen pystyin hengittämään enemmän hyvinvointia tukevaa palleahengitystä, joka hillitsee stressireaktiota.
3. Myötätuntoisuus itseä kohtaan
Raskausaika on jatkuvaa muutoksessa olemista ja uuteen elämäntilanteeseen sopeutumista. Mindfulnessissa itsemyötätunto on keskeinen teema, jonka mukaan itsensä voi kohdata kuin hyvän ystävän – olemalla lempeä ja hyväksyvä. Näin saamme vapauden olla epätäydellisiä ja luvan tuntea mitä tunnemme. Minulle hyväntahtoinen ystävällisyys itseä kohtaan raskausaikana oli erityisesti hitauden sallimista. Annoin itselleni aikaa tehdä asioita vähemmän ja ilman aikataulupaineita.
Terkuin,
Elviira (äitiysjoogaan perehtynyt joogaohjaaja ja mindfulnesstunnetaitovalmentaja, LitM, Laive Oy:n yrittäjä)
Jos kaipaat lempeää liikettä raskausaikaasi, tilaa MAKSUTON joogaharjoitus suoraan sähköpostiisi! Tilaa tästä!