Viimeisen vuoden ajan muodollisen istumameditaation kantavaksi teemaksi on muodostunut itselläni kuuntelu. Useimmiten istahdan aloilleni noin 20-30 minuutiksi ja tärkein tehtävä on vain kuunnella. Yksinkertaisen kuuloista, mutta usein vaikeaa! Onneksi tässäkin voi kuitenkin kehittyä ja harjoituksen edetessä on mahdollista huomata, miten taito kuunnella omaa kehoa ja siinä pulppuavia tunteita ja ajatuksia laajenee myös arjen tilanteisiin. Tärkeintä ei mielestäni meditaatiossa ole muuttua mestarimeditoijaksi, vaan saada meditaation kautta oivalluksia arjen ja elämän tueksi!

 

Istumameditaatiossa huomaa nopeasti, miten istuminen paikallaan ei itse asiassa olekaan staattista, vaan jatkuvasti muuntuvaa todellisuutta:

 

1) KEHO on täynnä aistimuksia! Pysähtyessä aloilleen voi huomata, miten erilaiset aistimukset nousevat tietoisuuteen ja sitten katoavat. Istuessa voi pysähtyä aistimaan esim. kipuiluja vaikkapa hartiaseudulla, paineen tunnetta, lämpöä tai kylmyyttä. Tarkoituksena on kohdata aistimus sellaiseen – oli kyseessä sitten positiivinen, negatiivinen tai neutraalille tuntuva aistimus. Usein aistimukset ovat vain hetkellisiä, kunnes jokin muu kokemus vie huomion. Aika lohdullista, eikö vain?

2) TUNTEET kuplivat kehossa joskus vahvastikin. Mikä tämä tunne on?  Levottomuutta? Iloa? Surua? Missä se tuntuu omassa kehossa? Meditaatiossa on hyvä pysähtyä myös jokaisen tunteen äärelle. Tuntea ne täysin ja päästää irti.

3) AJATUKSET laukkaavat? Jokainen istumameditaatioon pysähtynyt tietää, miten ajatuksia nousee taatusti pintaan jossain vaiheessa. Tämä on myös täysin luonnollista. Ajatuksiin voi suhtautua kuin pilviin taivaalla. Niitä tulee ja menee – ja niitä voi jäädä kuuntelemaan hetkeksi aikaa, mutta välttää niihin takertumista.

 

Meditaatiosta voi lukea satoja kirjoja ja katsoa elokuvia, mutta kokemuksen äärelle voi päästä vain kokemalla niin kehon, tunteet kuin ajatuksetkin sellaisenaan – ja huomata miten istumameditaation oivallukset siirtyvät salakavalasti myös osaksi arkea!

 

Terkuin,

Kaisa (jooga- ja mindfulnessohjaaja, Laive Oy:n yrittäjä)

 


 

Lisää meditaatiosta ja mindfulnessista on mahdollista oppia Studio Laiven viikkotunneilla, kursseilla ja verkkokursseilla!

 

 

Kerro tästä kaverillesi!