Joogassa hyödynnetään usein apuvälineitä, jotta harjoituksen tekeminen helpottuisi tai tuntemus asanassa syventyisi. Aluksi moni luulee, että apuvälineiden käyttö merkitsee notkeuden tai osaamisen puutetta, mutta näin ei onneksi ole. Joogan apuvälineiden käyttö tekee harjoituksesta usein turvallisempaa, mielekkäämpää ja tehokkaampaa.

Kurkkaa tästä vinkit apuvälineisiin ja mitä apuvälineiden sijaan voi kotona käyttää, jos et omista näitä. 

Blokki eli tukitiili

 

Tukitiili on nimensä mukaisesti tiilen muotoinen kappale, joka tukee meitä asanoissa. Tukitiiliä löytyy pehmeitä vaahtomuovisia ja kovia korkkisia. Vaahtomuovisia tukitiiliä suosittelemme lempeisiin joogamuotoihin, kuten yinjoogaan ja restoratiiviseen joogaan. 

Kovempaa korkkista tukitiiltä kannattaa hyödyntää voimakkaissa harjoituksissa, joissa kehon painon annetaan tulla voimakkaammin tuen päälle. Korkkista tukitiiltä saatetaan käyttää esim. tasapainoasanoissa tukemassa kättä. Tällöin tarvitaan jämäkkää ja turvallista tukea.

DIY-tukitiili: paksu kirja, puupalikka, matala jakkara, jämäkkä viltti

 

Bolsteri eli putkityyny

 

Putkityyny eli pitkän mallinen pyörä tyyny on yinjoogaa ja restoratiivista joogaa tekevän paras ystävä. Putkityynyä voidaan hyödyntää nojaamalla painoa tyynyyn tai tuoden putkityyny kehon alle keventämään tai syventämään tuntemuksia erilaisissa asanoissa.

Suosittelemme tattariakanalla eli jyvän kuoriosalla täytettyä putkityynyä, jolloin tuntuma on jämäkkä mutta silti pehmeä. Tattariakana on täytteenä myös ekologinen.

DIY-putkityyny: muutama jämäkkä pitkänmallinen tyyny tai tyynyliinan sisälle tyyny ja sen päälle viltti taiteltuna tuomaan lisää jämäkkyyttä

Joogavyö

 

Joogavyötä eli pitkää joogaan tarkoitettua hihnaa käytetään usein käden jatkeena eli saadaan kiinni paremmin esim. jalasta. Joitain yinjoogan asentoja voidaan myös “sitoa” pysymään paremmin paikoillaan joogavyön avulla. Joogavyö ei ole useinkaan joogin ensimmäinen hankinta, mutta myöhemmin sille voi tulla käyttöä.

DIY-joogavyöt: huivi

Viltti eli viltti

 

Vanha kunnon viltti toimii monissa asennoissa niin bolsterin kuin joskus pehmeän tukitiilenkin korvikkeena. Jämäkän viltin voi taitella tyynyn muotoon, jonka päälle voi istua tai sen avulla voi tukea asentoja. Viltti toimii erinomaisesti myös vanhassa hyvässä käyttötarkoituksessaan eli sen voi laittaa päälle lämmittämään loppurentoutuksen eli savasanan ajaksi.

DIY-viltti: korvikkeena iso froteepyyhe

 

Mistä joogan apuvälineitä saa hankittua?

 

Joogan apuvälineitä saa nykyään monista paikoista ja niitä löytyy joskus jopa isoimmista marketeista tai urheiluvälineliikkeistä. Oma lempparimme on Sarwa Yoga -joogatarvikkeiden nettikauppa.

Joogan iloa jokaiseen kotiin!

 


 

Pääset tekemään joogaharjoitusta mukavasti kotoa käsin online-joogatunneilla ja verkkokursseillamme!

 

 

Kerro tästä kaverillesi!