Moni odottava äiti pohtii, minkälainen liikkuminen on sopivaa raskauden eri vaiheissa? Milloin on syytä hidastaa tai pitää taukoa kokonaan jostain liikuntamuodosta? Neuvolat ja useat äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutit suosittelevat odottaville äideille liikunnan harrastamista, jossa keskeistä on terveyden ylläpitäminen, liikkuvuusharjoitteet ja lantionpohjan lihasten sekä keskivartalon syvien lihasten vahvistaminen. Fyysisten kunto-ominaisuuksien kuten lihasvoiman intensiivinen kehittäminen on hyvä jättää raskauden jälkeiseen aikaan.

 

Tilaa tästä maksuton raskausajan joogaharjoitus suoraan sähköpostiisi! › 

 

Yleiset liikuntasuositukset odottavalle äidille ovat ennen kaikkea suosituksia, joissa korostetaan äidin omaa kykyä kuunnella kehon tuntemuksia ja jaksamista. Raskausajan joogan avulla on mahdollista kehittää omaa sisäistä kykyä aistia kehon tuntemuksia ja tarpeita. Raskausjoogalla on monta eri nimeä: äitiysjooga, mamajooga, odotusajan jooga ja mammajooga. Raskausjooga on yksi turvallisimmista odotusajan liikkumismuodoista!

 

Mihin raskausajan joogassa keskitytään?

 

Odottaville äideille räätälöidyssä joogassa tehdään hengityksen tahdissa pehmeitä ja rauhallisia liikesarjoja, jotka tukevat niin äidin kuin sikiön hyvinvointia. Harjoituksissa syvennytään kehon lempeään vahvistamiseen, hengityksen aistimiseen, rentoutumiseen ja läsnäoloon omassa kehossa ja mielessä. 

 

Useimmat äidit keventävät liikkumistaan raskausaikana siinä vaiheessa, kun esimerkiksi selkä tai lantion seutu alkavat kipuilla. Monissa mamajoogaliikkeissä harjoitellaan lantionpohjan ja keskivartalon syvien lihasten vahvistamista, hyvän ryhdin säilyttämistä kohdun kasvaessa ja rentouden löytämistä koko kehoon. Jooga raskausaikana ennaltaehkäisee ja hoitaa monia raskausajan tyypillisiä fyysisiä vaivoja. 

 

Tarvitsenko kokemusta joogasta aloittaakseni mamajoogan?

 

Mamajoogaan osallistuakseen äidillä ei tarvitse olla erityisiä taitoja tai ominaisuuksia kuten notkea keho tai zenmäinen mielenlaatu, sillä jokainen voi tehdä joogaharjoitusta omista lähtökohdistaan. Jooga-asentoja voidaan soveltaa ja tukea erilaisin apuvälineiden avulla, kuten tyynyillä. Odotusaikana joogaa voi tehdä raskauden alusta synnytykseen saakka. Moni nainen on kokeillut joogaa ensimmäisen kerran juuri raskaana ollessaan, sillä äitiysjoogalla on pitkät perinteet Suomessa ja myös neuvoloissa osataan ohjata äitejä joogan pariin.

 

Missä mamajoogaa järjestetään?

 

Raskausajan joogaa järjestävät monet kunnat, kansalaisopistot ja  joogastudiot. Useat odottavat äidit osallistuvat kaikille suunnatuille joogatunneille, mutta parhaan hyödyn joogasta saat juuri raskaana oleville räätälöidystä joogatunnista tai verkkokurssista. Etsiessäsi itselle sopivaa raskausajan joogaa on tärkeää huomioida ohjaajan ammattitaito ja osaaminen. Näin joogaan osallistuminen on varmasti turvallista ja miellyttävää.

 

Terkuin,

Elviira (äitiysjoogaan perehtynyt jooga- ja mindfulness-tunnetaitovalmentaja, Laive Oy:n yrittäjä)

 


 

Jos kaipaat lempeää liikettä raskausaikaasi, tilaa MAKSUTON joogaharjoitus! Tilaa tästä!

 

 

 

Kerro tästä kaverillesi!