Vieraskynä: Positiivisesti liikkeessä -blogin Riikka

 

Vielä reipas vuosikymmen sitten olin se tyyppi, joka keskittyi pilates- ja joogatunneilla lähinnä vilkuilemaan kelloa. Hiiren hiljainen sali, hidas tempo ja pyrkimys samaan tahtiin hengittämiseen parinkymmenen muun naisen kanssa tuntui pikemminkin puuduttavalta kuin rentouttavalta. Muistan ajatelleeni, ettei rauhallisista lajeista varmaan ikinä tule minun juttua, jos se tosiaan on tällaista puuduttavaa pinnistelyä.

Näistä hetkistä tähän päivään on tapahtunut vuosien kulumisen lisäksi melkoinen ajattelun täyskäännös. Suhtautumiseni rauhallisiin lajeihin on avartunut pikku hiljaa, mutta varmasti se oleellisin muutos omassa ajattelussa on tapahtunut myönteisten kokemusten kautta. Taitavien ohjaajien tunneilla joogan salat ovat avautuneet kerta kerralta enemmän ja kellon vilkuilun sijaan on ihana uppoutua joogaan ja antaa sen flown viedä. Samalla olen tehnyt monia arkisia, mutta yllättävän keskeisiä oman kehon ja mielen toimintaan liittyviä oivalluksia.

 

 

Rentoutuminen, rauhoittuminen ja palautuminen ovat sanoja, joita vilahtelee erilaisissa hyvinvointikeskusteluissa tämän tästä. Niiden äärelle pääseminen on ainakin omalla kohdallani vaatinut työtä, ajatusten kirkastamista ja ylimääräisestä karsimista. Valmista ei varmasti tule koskaan, eikä tarvitsekaan. Ajattelen että kaikki ne tavat, jotka auttavat arjessa pysähtymään ja rauhoittumaan ovat tärkeitä ja kiinni pitämisen arvoisia. On ollut mukava huomata kuinka jooga-hetkistä on tullut yksi näistä tavoista.

Tänä keväänä testasin Studio Laiven online-joogatunteja* laajalla skaalalla ja näistä tunneista yhden helmen haluan nostaa esiin tässä postauksessa. Yin on joogamuodoista juuri se, joka on erityisesti tehnyt tällaiselle puuhastelija-luonteelle niin hyvää.

 

”Yinjooga on lempeä ja rauhallinen joogaharjoitus, jonka juuret ovat taolaisessa filosofiassa ja kiinalaisessa lääketieteessä. Harjoituksen tavoitteena on mm. kehotietoisuuden lisääminen, mielen ja hermoston rauhoittaminen sekä kehon palautumisprosessin käynnistäminen. Yinjooga sopii lähes kaikille, sillä asennot ovat turvallisia ja niitä voidaan varioida jokaisen kehotyypille sopivaksi. Yinjoogan asentoihin uppoudutaan hitaasti hengitystä ja kehoa kuunnellen. Asennoissa viivytään 3–5 minuuttia ja niiden tukena voidaan hyödyntää joogan apuvälineitä kuten bolsteria ja tukitiiliä. Tarkoitus ei ole niinkään aktiivisesti venyttää kehoa. Sen sijaan keskitytään löytämään asentojen avulla lempeästi lisää tilaa kehoon ja samalla rentouttamaan koko keho. Yinjoogan hitaus haastaa myös mieltä pysähtymään nykyhetkeen, mikä tekee siitä hyvin meditatiivisen harjoituksen.”

Elviira Hyytiä/Kaisa Peltonen

 

 

Yinjoogassa minusta ehdottomasti parasta on hidastempoisuus ja se ihanan rauhallinen olo, joka alkaa virrata kehoon jo harjoituksen aikana. Rauhallisten liikkeiden aikana keho alkaa hiljalleen rauhoittua ja hengitys syventyä. Minusta on muutenkin aivan ihana ajatus, että joogaharjoitus voi koostua vain muutamasta liikkeestä, joissa vain viivytään ja ollaan. Yinjooga onkin mitä ihanin tapa päästä irti kaikesta suorittamisesta ja touhottamisesta. Erityisesti mieleen on jäänyt Elviiran viisaat sanat siitä, kuinka mieli helposti kyllästyy ja kiiruhtaisi eteenpäin ja kuinka tärkeää juuri siksi onkin opetella viipymään paikoillaan ja ihan vain olemaan.

Yinjooga-harjoitukset ovat minulle sopiva tapa rauhoittaa kehoa ja mieltä. Lempeä liike ja rauhallinen, hiljalleen syvenevä hengitys saavat ajatusvirran rauhoittumaan, antaen samalla kehon palautumiselle tilaa. Joogaharjoitukset istuvat muutenkin mainiosti omaan liikunta- ja hyvinvointifilosofiaani. Ajattelen että hyvinvointi on pieniä arkisia tekoja ja valintoja, joita teen päivittäin. Ne tuottavat hyvää oloa ja auttavat jaksamaan tässä hetkessä, mutta pidemmällä aikavälillä niiden merkitys vain korostuu.

Joogahetken – kuten minkä tahansa muunkaan liikuntahetken ei tarvitse viedä tuntitolkulla aikaa, vaan jo lyhyt harjoitus tuo paljon hyvää tullessaan. Välillä valitsen vain yhden yin-asanan ja rauhoitun siihen. Ja mitä siihen hengittämiseen tulee, ei tarkoitus tosiaan ole saavuttaa ohjaajan kanssa samaa rytmiä, vaan seurata omaansa. Yin-harjoituksen aikana huomaa konkreettisesti, kuinka pinnallinen hengitys ja sellainen kiireen tuntu kehossa alkaa väistyä. Minulle joogan flow syntyy rauhasta, kehon lempeästä liikkeestä ja syventyneestä hengityksestä. Studio Laiven tunneilla syvän hengityksen merkitys on avautunut itselle jälleen uudella tavalla, sillä Elviira ja Kaisa osaavat taitavasti ja konkreettisesti avata tätäkin teemaa ohjauksessaan.

 

Yinjooga palautumisen tukena

 

Yinjoogalla on erityisen myönteinen vaikutus kehon ja mielen rauhoittumisen sekä rentoutumisen lisäksi myös palautumiseen.

 

”Moni yinjoogaa kokeillut ihastuu heti ensimmäisellä kerralla harjoituksen rauhoittavaan vaikutukseen, joka tuntuu niin kehon kuin mielen tasolla. Hengitykseen keskittyminen ja asentojen tekeminen lattiatasossa apuvälineisiin tukeutuen vaikuttaa hermostoon rauhoittavasti. Kun parasympaattinen hermoston haara eli lepohermosto aktivioituu harjoituksessa, käynnistyy rentoutusreaktio. Sen aikana mm. verenpaine ja syke laskevat ja hormonien toiminta tasapainottuu. Jos hermosto on jatkuvasti ylivirittynyt, on kehossa usein paljon myös stressihormoneja eikä palautuminen kunnolla ole mahdollista.

Fysiologisesti yinjooga kohdistuu lihaksien lisäksi sidekudoksiin eli faskiaan. Asennot tuovat kevyttä painetta faskiaan aktivoiden niiden aineenvaihduntaa ja samalla haitalliset kuona- aineet pääsevät poistumaan. Olo harjoituksen jälkeen kehossa on usein kevyt ja rento. Faskian lisäksi asennot hoitavat ja tasapainottavat kiinalaisen lääketieteen oppien mukaisesti kehon energiakanavia eli meridiaaneja.”

Elviira Hyytiä

 

Kevään alussa muistan miettineeni että mitähän rauhallisten joogaharjoitusten tekemisestä mahtaa tulla pikkulapsiperheen olohuoneessa, jonka keskipisteessä riittää sykettä ja äitiä tarvitaan vielä usein. Jooga-moodiin pääseminen omassa kotiympäristössä kävikin yllättävän luontevasti ja itse asiassa tämä tapa sopii omaan arkeen juuri nyt parhaiten. Kotona joogaharjoituksen voi tehdä joustavasti, eikä aikaa kulu välimatkoihin. Toki harjoitukset välillä keskeytyvät, mutta eivät ne ”äiti
missä mun ulkohousut?” -tyyppiset kysymykset joogahetkien arvoa vähennä.

Jooga-hetkistä on tullut luonteva osa omaa arkea ehkä juuri siksi, että olen löytänyt niihin sopivat tekemisen tavat tässä kotiympäristössä. Näin voin tehdä joogaharjoituksia helposti ja matalalla kynnyksellä. Lapsilta kuulen usein kyselyjä, jotka saavat hymyilemään. ”Meinaatko sä äiti tänään joogata?” -Onkohan kysymys kenties hienovarainen vihje siitä, että jooga voisi just nyt olla äidille hyvä juttu 🙂

 

Lempeä yinjooga-harjoitus

 

Halusin koota tähän postauksen loppuun vielä lempeän yinjooga-harjoituksen, jonka voi helposti tehdä vaikka omassa kodissa. Liikkeet ovat Studio Laiven Elviiran käsialaa ja kiitokset harjoituksesta kuuluvat hänelle. Elviira ohjaa viipymään yin asanoissa 3-5 minuuuttia, rauhallisesti ja omaan tahtiin hengittäen. Apuvälineenä voi kuvien vinkkien mukaan käyttää vaikkapa tyynyjä tai käärittyä vilttiä.

 

Liike 1. Haaraeteentaivutus:

Liike avaa takareisien ja sisäreisien aluetta sekä selkää.

 

 

Liike 2. Kehon etuosan avaus bolsterilla / tyynyllä:

Pallea, keuhkot ja sydämen alue saavat lisää tilaa. Rintarangan nikamat mobilisoituvat ja ryhti
kohenee.

 

 

Liike 3. Lapsen lepoasento:

Selkä ja lonkankoukistajat rentoutuvat. Mieli rauhoittuu. Liikkeessä tyynyn voi jättää myös pois ja
tuoda otsan lattiaan, jos se tuntuu hyvältä.

 

 

Liike 4. Kierrot kylkimakuulta:

Kehon sivuosaan tulee venytystä ja rintakehä pääsee avautumaan. Rintarangan kierto helpottaa
kireyksiä ylävartalon alueella.

 

 

Rentouttavia yin-jooga-hetkiä!

 

*Studio Laiven jooga-onlinetunnit saatu yhteistyönä

Kuvien vaatteet: Népra saatu* Saturnus tights, väri: black, Luna top, väri: rosy brown, Ceres bra, väri: black, Népra scrunchie, väri: rosy brown

Postauksen kuvat: Markus Metsälä phography

 


 

Studio Laiven osaavien ohjaajien kanssa pääset nauttimaan joogasta niin livenä kuin online mm. joogan viikkotunneilla ja verkkokursseillamme! Lämpimästi tervetuloa mukaan tutustumaan joogan maailmaan!

 

Kerro tästä kaverillesi!