Toimivan aineenvaihdunnan kannalta kaikkein tärkeintä on säännöllinen liikkuminen. Kehomme ja aineenvaihduntamme rakastavat liikettä – tapahtui se sitten joogan, kävelyn, tenniksen tai hiihdon avulla!

 

Jooga tarjoaa keholle monipuolista ja hoitavaa liikettä, joka tukee optimaalisella tavalla myös aineenvaihdunnan toimintaa. Moni joogan aloittanut huomaakin nopeasti joogan myönteiset vaikutukset: kehon turvotukset vähenevät, olo on kevyempi ja keho tuntuu rennommalta. Dynaamiset joogan liikesarjat ovat mitä parhain täsmäisku verenkierron ja nestekierron buustaamiseen, kehon kuona-aineiden poistamiseen ja suoliston hyvinvoinnin tukemiseen.

 

Tutustu seuraaviin joogan asentoihin aineenvaihdunnan tukena ja testaa, miten ne vaikuttavat oloosi! Asennot ovat soveltuvat lähes kaikille ja ovat turvallisia, sillä ne tehdään kehon omalla painolla rauhallisen hengityksen tahdissa. Voit tehdä kaikki kolme liikettä alla olevan järjestyksen mukaisesti lyhyenä joogaharjoituksena tai poimia niistä yhden liikkeen kerrallaan.

 

Pumppaavat asennot

 

Pumppaavat asennot, kuten kyykyt, laittavat jalkojen lihakset tehokkaasti töihin. Tämän lihastyön myötä verenkierto kehossa lisääntyy, verenkierron mukana kuona-aineet liikkuvat paremmin ja koko kehon energiankulutus kasvaa hetkellisesti. Samalla kehon lämpötila nousee ja hikoilu voi lisääntyä.

 

Tuoli-asana (Utkatasana)

 

1. Tuo jalat yhteen tai lantion levyiseen asentoon. Kämmenet lepäävät vastakkain rintakehän edessä.
2. Sisäänhengityksellä laskeudu kyykkyyn polvia koukistaen, selkä suorana ja ojenna kädet rennosti ylös. Varmista, ettei selkä pääse notkistumaan.
3. Uloshengityksellä suorista polvet ja tuo kämmenet takaisin sydämen eteen. Jatka hengityksen tahdissa pumppaavaa kyykkyliikettä noin 10-15 toistoa.

 

 

Kierto-asennot

 

Fysiologisesti selkärankaa kiertävät asennot hierovat ja stimuloivat ruoansulatuselimiä, mikä vaikuttaa myönteisesti suoliston toimintaan. Kierrot stimuloivat myös sisäelimiä, kun ne joutuvat hetkellisesti puristuksiin. Lisäksi selkärangan kierrot auttavat kehon nestekiertoa vilkastumaan.

 

Kierto istuen (Ardha Matsyendrasana)

 

1. Asetu istumaan koukistaen oikea jalka. Suorista selkä ja pyri tuomaan käsien avulla oikea jalka mahdollisimman lähelle vatsaa.
2. Uloshengityksellä kierrä ylävartaloa oikealle ja tuo oikea käsi kehosi taakse. Ota tukevasti kiinni vasemmalla kädellä oikeasta jalasta.
3. Viivy asennossa noin 5-10 hengityskiertoa ja pyri pitämään selkäranka suorana. Tee liike myös toiselle puolelle.

 

 

Ylösalaiset asennot

 

Jooga-asennot, joissa lantio asettuu sydämen yläpuolelle, ovat niin sanottuja ylösalaisia asentoja eli inversioita. Näissä asennoissa ollessa syke ja verenpaine alkavat hetkellisesti laskea, kun laskimoveren tulo sydäntä kohti helpottuu. Ylösalaisesta asennosta poistumisen seurauksena veri palaa vauhdilla takaisin lantioon ja jalkoihin, jolloin veri on hyvin hapettunut. Toisin sanoen asento ikään kuin tuulettaa ja buustaa alakehomme jälleen happirikkaaksi!

 

Osa joogan ylösalaisista asennoista on rauhoittava ja stressiä lieventävä (esim. Viparita karani), mikä on myös olennaista toimivan aineenvaihdunnan kannalta. Pitkään jatkunut stressi häiritsee aineenvaihdunnan toimintaa vaikuttaen heikentävästi erityisesti sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan.

 

 

Silta (Setu Bandhasana) ja Jalat ylös (Viparita karani)

 

1. Silta-asennossa käy koukkuselinmakuulle. Tuo jalat lantion levyiseen asentoon ja juurruta jalkapohjat hyvin alustaa vasten. Paina käsivarsia vasten alustaa. Sisäänhengityksellä nosta lantio ylös ja viivy ylhäällä noin 3-6 hengityskiertoa. Laskeudu alas rauhallisesti uloshengityksellä. Voit toistaa asennon 2-3 kertaa.
2. Jalat ylös -asennossa aseta tyyny lantion alle koukkuselinmakuu-asennossa. Nosta jalat ylös ja viivy asennossa noin 1-5 minuuttia. Voit antaa polvien myös koukistua tai asettaa jalat seinää vasten. Poistu asennosta hitaasti ja nouse rauhassa istuma-asentoon.

 

 

Virkistäviä joogahetkiä sinulle! 

 

Terkuin, Elviira (joogaohjaaja, liikunta- ja terveystieteiden maisteri ja mindfulness-tunnetaitovalmentaja, Laive Oy:n yrittäjä)

 


 

Anna aineenvaihdunnallesi lempeä buustaus ja tilaa tästä sähköpostiisi MAKSUTON aineenvaihduntaa virkistävä joogavideo (40 min)!

 

 

Kerro tästä kaverillesi!