Kuulemme nykyään entistäkin useammin, kuinka joogatunnille saapuva asiakas on saanut suosituksen aloittaa joogan lääkäriltään tai muulta terveydenhuollon ammattilaiselta. Usein suosittelun syynä ovat olleet kohonneet stressitasot tai kehon krempat. Joogan hyödyt niin kehon kuin mielen terveydelle sekä stressinhallinnalle tunnetaan tänä päivänä hyvin. Jooga puhuttelee monia, sillä joogaharjoitus tarjoaa lepohetken arjen vaatimuksista ja kiireistä sekä mahdollisuuden olla läsnä itselle.

 

Stressi on väistämätön osa elämäämme, eikä olekaan tarpeen pyrkiä eroon kokonaan stressistä. Stressireaktion myötä mm. syke ja verenpaine nousevat, aistien toiminta terävöityy ja stressihormonien eritys lisääntyy kehossa. Tämä lisää suorituskykyämme ja auttaa meitä selviytymään arjen haasteista. Parhaimmillaan stressi vahvistaa elimistöämme. Ongelmaksi stressi muodostuu vasta, kun se pitkittyy ja palautumista ei tapahdu riittävästi. Tutkimusten mukaan stressi onkin yksi sairauden aiheuttajista jopa 90 % kaikista sairauksista!

 

Stressinhallinnan ja hyvinvoinnin kannalta keskeistä on löytää sopiva balanssi kuormituksen ja levon välille. Jokaisen olisikin tärkeää löytää itselleen sopivia keinoja rentoutumiseen ja palautumisen edistämiseen. Yhä useampi on löytänyt joogasta itselleen sopivan keinon rauhoittaa kuormittunutta kehoa ja levotonta mieltä arjen keskellä.

 

3 syytä, miksi jooga on parasta lääkettä stressin lievittämiseen

 

1. Hermosto rauhoittuu

 

Rauhallisen hengityksen tahdissa tehtävät liikkeet tasapainottavat hermoston toimintaa ja aktivoivat parasympaattista hermoston haaraa eli lepohermostoa. Verenpaine ja syke laskevat, kehon hikoilu vähenee ja ruuansulatus hurahtaa käyntiin. Myös stressihormonien kuten kortisolin määrä verenkierrossa vähenee. Joogaharjoitus onkin usein kuin akkujen lataamista, jota meidän tulee tehdä päivittäin.

 

2. Levoton mieli hiljenee

 

Kun huomio joogan aikana laskeutuu kehon tuntemuksiin ja hengitykseen, mielessä harhailevat ajatukset väistyvät sivummalle. Mielen hiljentyessä myös keho tuntuu rauhalliselta. Usein aluksi mielen rauhoittaminen on haasteellista, mutta mitä enemmän tätäkin taitoa harjoittelee, sitä helpommaksi mielen tarpeettoman pulinan hiljentäminen muuttuu! Osalla mieli hiljenee helpoiten meditaatiossa ja osalla taas joogan tietoisessa liikkeessä. Joogaperinteestä on mahdollista löytää jokaiselle sopiva tapa harjoitella mielen liikkeiden rauhoittamista.

 

3. Läsnäolo arjessa helpottuu

 

Sanotaan, että stressiä eivät niinkään aiheuta itse tilanteet ja tapahtumat vaan asenteemme ja ajatuksemme niitä kohtaan. Olemme usein taitavia pitämään yllä kiireen tunnetta ja murehdimme helposti mennyttä ja tulevaa. Joogassa harjoitellaan ennen kaikkea kykyä olla läsnä nykyhetkessä. Kun opimme olemaan paremmin läsnä itsellemme ja tässä hetkessä, tunnemme enemmän rauhan ja levollisuuden tuntemuksia. Joogaharjoituksessa opitut läsnäolon taidot siirtyvät kuin huomaamatta myös osaksi arjen tilanteita.

 

 

Parhaimmillaan jooga ennaltaehkäisee stressin kasautumista, mutta samalla jooga on myös oiva keino lievittämään jo ilmenneitä stressin oireita. Jooga sopii lähes kaikille ja sen harjoittaminen onnistuu helposti oman kodin rauhassa tai joogastudiolla. Joogaharjoitukseen ei tarvita sen kummempia välineitä, sillä luistamaton alusta, muutama tyyny ja rennot vaatteet riittävät!

 

Terkuin,

Elviira ja Kaisa (Laive Oy:n yrittäjät)

 


 

Anna itsellesi lepohetki ja tilaa tästä sähköpostiisi MAKSUTON stressiä lievittävä joogavideo (25 min)!

 

 

 

Kerro tästä kaverillesi!