Tämän kolmiosaisen Raskausjoogan alkeet -blogisarjan viimeisessä osiossa kerron sinulle, mikä merkitys rentoutumisella on odotusajan hyvinvoinnissa ja miten voit joogan avulla valmistautua synnytykseen!

 

Jos et ole jo lukenut aikaisempia osioita, niin käythän lukemassa ne ensin:

  1. osa: Mitä huomioida raskausajan joogassa?
  2. osa: Joogasta liikettä raskausaikaan
  3. osa: Rentoutuminen ja synnytykseen valmistautuminen joogan avulla

 

 

3 syytä, miksi jooga tukee raskausajan hyvinvointia ja synnytykseen valmistautumista

 

 

1) Rentoutuminen lisää sekä äidin että vauvan hyvinvointia

 

Ajoittainen stressi ja ahdistus ovat luonnollinen osa jokaisen äidin raskausaikaa. Pitkittyneen ja kovan stressin tiedetään tutkimusten mukaan vaikuttavan heikentävästi niin odottavan äidin hyvinvointiin kuin vauvan aivojen kehitykseen. Rentoutumisen ja stressinhallinnan taitojen harjoittelu onkin siis sekä äidin että vauvan parhaaksi.

 

Tärkeää on opetella tunnistamaan stressin merkkejä itsessä ja löytää ne keinot, jotka auttavat juuri sinua kokemaan rentoutta ja rauhaa. Rentoutusreaktiossa lepohermostomme aktivoituu ja tämän myötä mm. verenpaine ja syke laskevat, stressihormonien määrä verenkierrossa vähenee ja ruuansulatus tehostuu.

 

Erilaisten jooga-, meditaatio- ja hengitysharjoitusten avulla moni äiti on oppinut löytämään rentouden tunteen niin kehon kuin mielen tasolla. Joogan rauhalliset liikesarjat yhdistettynä hengityksen havainnoimiseen aktivoivat lepohermostoa ja samalla usein myös mieli rentoutuu. Samoja rentoutumisen taitoja tulet tarvitsemaan myös synnytyksessä!

 

2) Jooga vahvistaa yhteyttä itseen ja vauvaan

 

Raskausjoogassa saat kaikessa rauhassa tutustua raskauden tuomiin muutoksiin kehossasi. Jooga ei ole suorittamista, vaan lempeää oman kehon kuuntelua uteliaalla asenteella. Kun opit aistimaan kehoasi yhä tarkemmin joogaharjoituksen aikana, voi tämä sama viisaus siirtyä joogamatolta myös muuhun arkeen  – ja myös synnytykseen!

 

Mitä enemmän olemme läsnä kehomme aistimuksille, sen paremmin osaamme toimia arjessa itseämme kunnioittavasti ja hyvinvointiamme vaalien. Kun tunnemme väsymystä, voimme sallia itsellemme aiempaa enemmän lepoa. Jos taas huomaamme kehomme kaipaavan liikettä, voimme valita itsellemme sopivan liikuntamuodon.

 

Raskausjoogaharjoitus ei ole pelkästään äidille, vaan se on aina sekä äidin että vauvan yhteinen hetki. Vauva aistii äidin kehon rauhallisia liikkeitä ja pallean rytmisen liikkeen kohdun seinämää vasten. Joogaharjoituksen myötä äidin hengitys usein syvenee, mikä viestii vauvalle, että kaikki on hyvin juuri nyt!

 

3) Hengitykseen tutustuminen auttaa sinua synnytykseen valmistautumisessa

 

Raskausajan joogan keskiössä on hengitykseen tutustuminen ja hengityksen hyödyntäminen rentoutumisen ja rauhoittumisen apuna. Koska hengitys kulkee mukanamme aina, voidaan sitä perustellusti pitää loistavana rentoutumisen työkaluna!

 

Raskausaikana kohdun kasvu rajoittaa ensisijaisten hengityslihastemme pallean, kylkivälilihasten ja vatsalihasten toimintaa. Hengitys saattaakin tuntua aiempaa pinnallisemmalta ja hengitysrytmin kiihtyminen taas aiheuttaa lihasjännityksiä eri puolille kehoa. Monet jooga-asennot avaavat kireyksiä hengityslihastemme ympäriltä ja auttavat hengitystä virtaamaan jälleen vapaammin.

 

Joogan avulla opit myös havainnoimaan hengitystäsi yhä herkemmin ja hengittämään aiempaa syvemmin. Hyvä hengitys ei auta pelkästään äitiä voimaan paremmin, vaan hapettaa tehokkaasti myös vauvaa kohdussa – läpi koko odotusajan ja myös synnytyksen läpi!

 

Mikäli jännitämme kehoa ja erityisesti lantionpohjan lihaksia voimakkaasti synnytyksen aikana, voimamme loppuvat nopeasti ja synnytyksen kulku voi hidastua. Äidin rauhallinen ja syvä hengitys tuo lisää happea keholle, auttaa jaksamaan ja edistää myös lantionpohjan lihasten rentouttamista. Erityisesti ponnistusvaiheen aikana on tärkeää osata rentouttaa lantionpohjan lihakset, sillä se auttaa vauvaa pääsemään eteenpäin kohdun suulla.

 

Kokeile raskausjoogaa kanssani!

 

 

Lisää raskausajan joogaharjoituksia pääset tekemään satojen muiden kurssilaisteni kanssa Mamajooga-verkkokurssilla. Saat kurssilta lisää energiaa ja rentoutta raskausaikaasi! Lisäksi opit synnytyksessä tarvittavia taitoja, jotka auttavat sinua valmistautumaan synnytykseen luottavaisin mielin. Lämpimästi tervetuloa mukaan joogaamaan kanssani Mamajooga-verkkokurssille!

 

Terkuin, Elviira

(Laive Oy:n yrittäjä, liikunta- ja terveystieteiden maisteri, raskausjoogaan ja synnytyksen jälkeiseen joogaan perehtynyt joogaohjaaja)

 

Kerro tästä kaverillesi!